Здраве

Проф. Мермерски: Яжте моркови за остро зрение и здрави нерви

Кралят на зеленчуците, както са наричали моркова в древния Рим, ни зарежда с енергия, здраве и красота. Той е най-лечебният продукт както между зеленчуците, така и между плодовете. Зарежда организма с енергия, здраве и красота.

В морковите се съдържа няколко пъти повече провитамин А, отколкото в другите плодове и зеленчуци.

Тази удивителна съставка поддържа здравето на сърцето, нормализира кръвта, подобрява и стимулира работата на черния дроб и бъбреците.

Морковът съдържа жизненоважни за организма минерали и микроелементи -фосфор, калций, мед, кобалт, желязо и витамините А1, В1, В2, Д, Е, К, РР, фолиева киселина. 

Заради високото съдържание на калий морковът е полезен при сърдечносъдови болести, понижава кръвното налягане. Например след инфаркт на миокарда е изключително полезно да се пие сок от морков.   

Морковите са полезни като профилактично средство при анемии, помага в борбата с остеопорозата.

В американската медицина се препоръчва като лечебно средство против астма, както и против всички видове нервни разстройства.

Във Франция морковът се прилага за лекуване на заболявания на черния дроб.

Изследвания показват, че морковът спомага за намаляване количеството на холестерола в кръвта. Експерименти на д-р Филип Пфефер и Петер Хоглейд от САЩ показват, че пектинът в морковите е много силно средство за намаляване на холестерола. Целулозата на морковите действа като някои холестеринно понижаващи лекарства, стимулиращи черния дроб да отдели холестерина то кръвта. 

Морковът предотвратява развитието на някои видове  рак.

Химичното съединение бетакаротин е пигментът, който придава на морковите оранжевия цвят. Попаднал в човешкото тяло, бетакаротинът се превръща във витамин А. От всички известни растения в света морковите са най-богатият източник на бетакаротин. Опити с бетакаротин от моркови в Националния институт по рака в Бетезда, САЩ, показват положителен ефект в предотвратяването на развитието на рак на черния дроб, дебелото черво, кожата.

Морковът засилва имунната система. Високи дози бетакаротин увеличават броя на т. нар. Т-клетки, които спомагат за образуването на антитела срещу вирусите.

Морковите съдържат съединения, предотвратяващи образуването на т.нар. свободни радикали в човешкото тяло, като по този начин способстват за забавяне на стареенето. Бетакаротинът е отличен антиоксидант.

Морковът лекува анемията, влияе благотворно при запек и хемороиди.

Зелената част на моркова спомагат за добрата работа на бъбреците. Те са добър източник на витамин К и източник на хлорофил, който помага за пречистването на кръвта и надбъбречните жлези.

Редовната консумация на моркови подобрява зрението, прави кожата и косата гладка и блестяща.  

Особено видим ефект има редовната консумация на моркови върху косата и кожата, засилва се производството на колаген, благодарение на което бръчките намаляват, акнето се изчиства, успокояват се екземите и псориазисът, тенът се освежава. Морковите служат като добър антисептик за кожни рани. Още в древността са го използвали за мехлем против язвички и против възпаление на кожата./ и във Фейсбук

Подобни рецепти

Back to top button