Беларуският професор Юрий Мараховский от години изучава болестите на стомашно-чревния тракт, а от 15 години завежда Катедрата по гастроентерология и нутрициология към Беларуската медицинска академия за следдипломно образование.

Вижте най-интересното от преводното интервю с проф. Мараховский.

– Проф.

Мараховский, нима глутенът наистина е толкова опасен, както се говори, или това е някаква мода?

– Глутенът се съдържа в житните растения. Най-много е в пшеницата, ръжта, ечемика и значително по-малко – в овеса. Честотата на хората с непоносимост към глутена в Европа средно варира от 1 до 1,5%.

Основният проблем се изразява в това, че глутенът се разпознава като чужд компонент, подобно на вирус, вследствие на което възниква имунна реакция в организма. Това започва още от детството, като най-изразените промени се случват на определена възраст: при някого към 15-ата година, при други – към 30-ата година.

Тази постоянно съществуваща в организма реакция променя много неща, в т.ч. се явява и рисков фактор за развитие на рак. Засягат се червата, затова тази неправилна имунна реакция се отразява и на други органи.

Италианците например смятат, че дерматитът не е самостоятелно заболяване, а възниква при хора с непоносимост към глутен. Навремето установиха, че жените, при които не е открита глутеновата непоносимост, често не износват бременността.

По какви признаци може да се заподозре този проблем?

– Много хора си живеят с това, без да подозират нищо. Проблеми с червата като подуване, куркане, отслабване на изхожданията, диария в лека степен – това са признаците, най-общо казано.

– Доколко може да е опасно такова скрито протичане на болестта?

– Хората не умират от самото заболяване, както не умират от хипертония. Загиват от последствията, поразяващи другите органи – черен дроб, задстомашна жлеза, развитие на тумори.

Не е нужно да плашим хората. Специализирана диета е необходима на определен кръг от хора, освен това в 21-ви век има хляб, тестени изделия, макарони без глутен.

– Сега милиони хора спазват диети, какво е полезно да си подбират като продукти?

– Ако говорите за здравословно хранене, то се състои от простички неща:

първо и най-важно: лоши продукти няма, има лош избор;

второ: употребата на продукти трябва да съответства на състоянието на конкретния организъм, откъдето идва изводът: не може да се консумира всичко поред или постоянно едно и също;

трето: всеки от нас има собствен праг на усвояване на хранителните вещества, съдържащи се в продуктите.

Тези три позиции, събрани заедно, позволяват да се подходи индивидуално към храненето на конкретния човек. Това може да се случи с помощта на дипломиран лекар специалист в тази област.

– Млади момичета искат да са слаби като моделите. Някои отказват да се хранят, други ядат само варено кокоше месо. Редно ли е?

– Такива момичета ще се докарат дотам, че да им се наруши месечният цикъл и да не могат да имат деца. Именно моделите се сблъскват с такъв проблем, поради което повечето от тях осиновяват деца, а не раждат собствени. Защото не е толкова лесно да си върнеш обратно здравето. Човешкият организъм има нужда от разнообразно хранене.

– Казват, че сегашните продукти не са като от едно време и не предоставят необходимите хранителни вещества на човека. За сметка на това аптеките са пълни със синтетични витамини…

– Всичко това е лобиране за интересите на компании, произвеждащи витамини. За да се стигне до извода за недостиг на витамини, са нужни редица изследвания.

По препоръки на СЗО допълнителният прием на витамини не трябва да превишава 15% от дневната потребност от тези вещества. Т.е., ако дневната необходимост от витамин С е 200 мг, можеш да приемеш не повече от 30 мг изкуствени витамини.

– Вярно ли е, че не трябва да се яде след 6 часа вечерта?

– Тук съществува конфликт. От една страна, ако вечер се консумира енергийно богата храна, съдържаща много лесноусвояеми въглехидрати, те ще се отлагат като мазнини. Друго изследване обаче показва, че лесноусвояемите въглехидрати трябва да присъстват – без тях през нощта мозъкът функционира и се възстановява по-трудно.

Как да стане това?

– За пример ще дам захарта: достатъчни са две и половина чаени лъжички захар вечерно време. Можете да изпиете чаша чай със захар или да хапнете нещо сладичко.

– Смята се, че за предотвратяване на тромбообразуването е нужно постоянно да се разрежда кръвта с малки дози аспирин. От друга страна са последствията от стомашни кръвоизливи.

– Всяко лекарство съдържа в себе си три характеристики: качество, ефективност, безопасност. Безопасни лекарства, включително билки, няма. Да, аспиринът намалява степента на съсирваемост на кръвта. Тези, които постоянно го приемат, намаляват риска от развитие на чревен рак. Но аспиринът действа негативно на лигавиците на храносмилателните органи независимо от дозата. Честотата на такива случаи е от 2 до 5%, като почти 2% от тях застрашават живота. Затова аспиринът се назначава индивидуално на всеки.

– Какво трябва да научат хората за рака на стомаха?

– Един от основните компоненти, които водят до развитие на стомашен рак, признат в целия свят, това е хеликобактерията – микроб, който живее в стомашната лигавица. Настанил се е в организма на детето преди 5 или 15 години, впоследствие води до развитие на язва, до склонност към кръвоизливи при употреба на аспирин, до развитие на рак. Японците отдавна са стигнали до извода, че хеликобактерията е канцерогенен фактор №1.

Това се потвърди още през 1999 г. и от Световната агенция по рака, както и от Световната здравна организация. Тогава Япония, като страна с много високо ниво на разпространеност на рака, реши проблема простичко: държавата плаща лечението на хеликобактерията, тъй като се безпокои за съдбата на своите граждани. И за 16 години японците намалиха разпространеността на рак на стомаха цели 10 пъти. Още един доказан фактор за възникване на стомашен рак това е любимата на много от нас солена сланина. Това е единственият доказан рисков фактор сред хранителните продукти. Но отказвайки се само от сланината, няма да решите проблема.

– Как да не се заразим с хеликобактер, може ли да се избегне?

– Заразяването става най-лесно в детските заведения, затова е необходима хигиена – индивидуални съдове, измиване на ръцете преди хранене. Човек не трябва да експериментира със своето здраве и тяло. Спазвайте простичките препоръки на специалистите за хигиена и ще живеете нормално и достатъчно дълго.

______________________________________________________________________________________________________________________

Правила за здравословно хранене:

Намалете употребата на натрий до 2,9 г на ден. Натрият се съдържа в кубчетата бульони, в минералната вода и в други продукти. Ако го превърнем в готварска сол, това са 6 г на ден. Но не трябва да намалявате солта на по-малко от 3 г на ден, защото тогава ще започнат други проблеми, ще се увеличава смъртността. А повече от 6 г на ден пък провокират повишаване на артериалното налягане при 30% от хората. Употребата на 6 г сол на ден позволява да се понижи разпространението на сърдечносъдовите заболявания с 10% без всякакви лекарства.

Изяждайте на ден не по-малко от 400 г зеленчуци и плодове, без да смятаме картофите. Два пъти в седмицата – рибни ястия, в останалите дни – месо. Не трябва да се лишавате от тези компоненти. Белтъчините от растителните продукти са непълноценни.

Открийте в интернет средиземноморския вариант на хранене – той е оптималният.

Помнете, че заклетите вегетарианци никога не се отличават с добро здраве. Нивото на смъртност от сърдечносъдови заболявания в Индия например е такова, каквото е в Беларус. Полезността от вегетарианството е в увеличаване употребата на плодове и зеленчуци. В никакъв случай не принуждавайте и не внушавайте на децата си да стават вегетарианци. Това ще нанесе вреда на тяхното здраве.

Що се отнася до обема от храна, той не трябва да предизвиква усещане за препълнен стомах. Още древните са казвали, че човек трябва да става от трапезата с усещането, че може още да изяде. Апетитът у човека не се регулира от стомаха, а от централната нервна система. Важното е навреме да си кажеш: „Стоп!”.

Помнете, че дневната употреба на течности се колебае в зависимост от физическото състояние, температурата на въздуха, от физическите натоварвания и трябва да е в рамките от 1,2 до 2,5 литра на ден.

Яна БОЯДЖИЕВА