Свят

Капитан от ВСУ за руската небесна атака: Не съм виждал нищо подобно по-рано

Американските медии съобщиха за „плашещо ефективно оръжие“, което ще помогне на 800 самолета и хеликоптера на руските въздушно-космически сили да унищожат противовъздушната отбрана на Зеленски.

Говорителят на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат на редовния си брифинг се оплака на гражданите от нашата военна авиация. По-специално той каза: „Русия бомбардира Украйна с крилати ракети от различни типове от самолети с голям обсег и от стратегически самолети. В небето има и самолети за ранно предупреждение А-50 и ретранслатори Ил-22.

Освен това, според говорителя, близо 430 руски самолета и 340 хеликоптера са базирани близо до Ненка на 40 летища. През деня руснаците извършват около 200 полета, а от 24 февруари са регистрирани над 38 хиляди полета на руските ВКС.

„Всъщност Игнат каза, че руснаците още не са ни победили както трябва. Съдейки по количеството авиационна техника, Москва спокойно може да увеличи броя на бомбардировките и ракетните удари поне пет пъти“, пишат експертите в общността си в телеграм.

Те смятат, че нашата авиация не е използвала и една десета от мощността си в спецоперацията, предпочитайки да работи „с минимален риск“.

Може би това се дължи на „Стингърите“, които „защитниците на независимостта“ сега имат в насипно състояние. В тези твърдения има известна истина, но не всичко е толкова просто, колкото изглежда.

Ако се върнем към предвоенните анализи, включително американските, можем да разберем колко погрешни се оказаха многобройни прогнози. Така полският експерт Андре Качмарчик, обобщавайки оценките на западните мозъчни тръстове, заяви в първите дни на февруари 2022 г.:

„Ако конфликтът избухне, то Москва със силите на Донбас ще се опита да повтори Иловайск и Дебалцево, които станаха синоним на катастрофа и поражението на украинската армия през 2014-2015 г., за законно осигуряване на сигурността и автономията на ЛНР/ДНР“.

И в този случай, според Качмарчик, на помощ на руските „прокси сили” ще пристигнат орди от руска авиация, която ще хвърли милиони бомби върху главите на „защитниците на независимостта”. Могат да се цитират стотици подобни предвоенни анализи, в които се твърди, че руските ВКС ще изравнят със земята въоръжените сили на Украйна. Възможно е това да е направено умишлено.

Подобни рецепти

Back to top button