Нещо за Четене

Как да излезем от порочния кръг на празното ежедневие, в което няма щастие

кръг


Човекът попитал мъдреца: „Как да излезем от порочния кръг на празното ежедневие, в което няма нито любов, нито щастие?“ 

Мъдрецът му отговорил: „Можеш да излезеш от кръга само на мястото, където се срещат началото и краят!“

Човекът се замислил дълбоко и тръгнал да търси мястото, където небето се среща със земята, но хоризонтът винаги бил на едно и също разстояние. Уморен от всичко, той седна на брега на океана, мислейки, че е стигнал до края на света. Думите на мъдреца отекнаха в главата му.

Той седял на брега дълго време, гледайки слънцето и облаците, а през нощта луната и звездите и най-накрая видял как миналото и бъдещето му се сливат с настоящия момент и оформят живота му.

Той знаеше отговора. Няма място в света, където началото среща края, но на всяко място краят се влива в ново начало в един определен момент.

Той отново потърси стареца, който го насочи към хоризонта, решен да овладее времето и да разбере в кой момент може да се освободи от лошия късмет.

Човекът попита мъдреца: „Сега знам къде се срещат началото и краят, какво да правя?“

Мъдрецът отговорил:

„Ако миналото ви е изпълнено със страдание, изчакайте момента, когато слънцето започне да изгрява на хоризонта  и тогава оставете цялото страдание зад гърба си.

Ако в миналото сте били роб на лоши навици, изчакайте слънцето да изгрее и през следващите три дни правете само това, което искате да правите до края на живота си.

Ако миналото ви е изпълнено с болезнени връзки, тогава потърсете нови хора и се преместете в бъдещето си с тях, а всички останали оставете зад гърба си и не поглеждайте назад.

Ако в живота ви не е имало радост, тогава направете всичко, което ще ви направи щастливи, колкото и малко да е то, то ще се разпространи в цялото ви бъдеще.

Ако в живота ви не е имало любов, в този момент погледнете с копнеж към слънцето и ще срещнете любовта на живота си .“

Човекът му благодари и продължи пътя си.

Той никога повече не посети мъдреца.

Оставете старите проблеми зад гърба си, вземете само това, с което искате да запълните бъдещето си. Ако го направите, ще срещнете любовта на живота си!

Поне така гласи старата легенда за човека и мъдреца…

Подобни рецепти

Back to top button