Приемането на витаминно-минерални комплекси е един от начините за укрепване на имунната система, така че много хора започват да купуват тези лекарства с наближаването на студеното време.

Но при някои заболявания витамините са противопоказни, предупреди гастроентерологът Ирина Бережная. 

Тя обясни при какви условия не се препоръчва приема на витамини.

Например при стомашни язви те могат да стимулират жизнената активност на патогените.

Ако говорим за язвени процеси в стомаха, тогава най-често те се причиняват от инфекция с Helicobacter pylori, а Helicobacter е бактерия. При бактериална инфекция не се препоръчват витамини и микроелементи, тъй като бактериите ги използват за своя изгода, посочи специалистът.

Освен това витаминните  могат да влошат хода на всякакви остри възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт.

Ако има остро възпаление в стомашно-чревния тракт, никога не предписваме витамини, защото те могат да провокират засилване на възпалението и да имат локално дразнещо действие, обясни тя.

Препоръчва се първо да се справите с острото възпаление и след това да вземете витаминно-минерални комплекси. При хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, ако не са в остър стадий, се предписват такива лекарства, уточни лекарят.

Преди да приемате витамини, по-добре е да се консултирате със специалист, за да разберете дали човек има противопоказания, посъветва Бережная./Zdrave.to