Мода и Стил

Есенен косопад– как да се справим с него?

Ако откриете повече коса по четката или гребена от обикновено, не сте сами. Сезонният косопад е по-често, отколкото си мислим и това е само временно явление. Но, временно или не, загубата на косата е  стресираща за всяка жена. За щастие има няколко начина за намаляване на неприятния есенен косопад и насърчаване на растежа на силна и здрава на вид коса.

Основните причини за сезонен косопад през есента са:

Честа причина е фактът, че сме склонни да се разболяваме по-лесно в студените месеци, и тъй като клетките на косата ни са вторите най-бързо произвеждани клетки в тялото, косата често е първото нещо, от което страда при всяко състояние на тялото.

Благодарение на щетите, причинени от топлина, излагане на хлор и солена вода и излагане на слънце, косата след лятото може да бъде чуплива, суха и склонна към накъсване. В резултат на това през есента можем да забележим повече загуба на коса. Няма нужда да изпадаме в паника. Ако усетим сезонен косопад, има начини да се погрижим за косата.

На помощ идват витамините

Друг начин да дадем малко помощ  изтощена и падаща коса е приема на подходящи витамини. Можем да подхраним косата, като приемаме биотин (витамин В7). Един от най-ефективните витамини за по-гъста и здрава коса е биотин. Той стимулира растежа на нова коса, което е изключително важно за възстановяване от следите от косопада. Биотинът е водоразтворим витамин, важно хранително вещество за растежа на косата.

Консумацията на омега мастни киселини може да помогне за подобряване на косата отвътре навън, тъй като те са пълни с хранителни вещества и протеини. Приемът на омега-3 заедно с антиоксиданти помага за подобряване на плътността и диаметъра на косъма. Освен това намалява загубата на коса при есенен косопад. Омега мастните киселини помагат на клетките да работят правилно и да изграждат здрава структура, както е да възстановяват вече повредената цялост на косъма.

Натурални продукти за почистване и грижа

Скалпът се чувства по-добре, когато го поддържаме чист с натурални органични продукти, които ще подсилят корените и ще улеснят процеса на растеж. Сулфатите, парабените, изкуствените оцветители и аромати изтощават косата и спират растежа на нова коса.

Подстригване

При загубата на коса, последното нещо, което искаме да направим, е нова прическа. Ако обаче косопадът е причинен от сезонно увреждане като накъсване на косъма – подрязването на изтощената коса може да намали неприятния есенен косопад. Освежаването на косата и премахването на сухите и цъфтящи краища ще подобри здравето и красивия вид на косата.

Намаляване на термичната обработка

Стайлингът и прекалено много обработване на повредена, след лятото коса могат да бъдат пагубни за нея. Топлината от уредите за къдрене и изправяне, може да причини повече щети на косата и да я направи по-чуплива и склонна към накъсване. За да намалим ефектите от есенен косопад, нека опитаме се да стилизираме косата по-малко и да намалим употребата на сешоари, маши и преси за коса.

Промени в храненето

Това, с което се храним, може да допринесе (или да навреди) на здравето на косата. Като общо правило е важно да се храним с добре балансирана диета не само за доброто здраве, но и за хубава коса и кожа. Добавянето на храни, богати на мастни киселини като авокадо, бадеми, органично кокосово масло и сьомга може да помогне за поддържане на здрава коса и да намали значително влиянието на сезона върху косата и риска от есенен косопад.

Хидратиране

Винаги е добра идея да положим допълнителни усилия през есените месеци, за да поддържаме косата хидратирана и овлажнена. За целта може да използваме дълбоко подхранваща маска против есенен косопад или да си приготвим такава сами вкъщи. Предлагаме ви една изпитана рецепта за маска, която подхранва косата при есенен косопад.

Разбъркваме в малка купичка:

2 с. л. студено пресовано кокосово масло.

1 с. л. чисто арганово масло.

1 с. л. мед (за предпочитане суров, органичен мед).

По избор: Няколко капки лавандула или етерично масло по избор за ароматните и релаксиращи свойства.

Нанасяме маската равномерно върху влажна коса, секция по секция и я масажираме в скалпа, за да стимулираме здравия растеж. Съсредоточаваме се върху краищата си, за да помогнем на увредените и накъсани косъмчета. Увиваме косата с кърпа и оставяме маската да подейства за 20-30 минути и след това изплакваме с натурален шампоан, както обикновено.

 

LUPA

Подобни рецепти

Back to top button