Тестени

Чеснов хляб на балончета – Хрупкаво отгоре, а вътре пухкаво и меко!


Тестото за хляба на балончета не е необходимо да се меси на ръка, но за да се появят тези гигантски балончета, трябва да се прегъне, което ще видите – много лесен процес, но трябва и да се остави да ферментира на няколко пъти, и то в комбинация на топло-студена ферментация (да престои цяла нощ в хладилника).

Така че, въпреки че цялата процедура е много лесна и проста, тя все пак отнема доста време, така че ако правите тестото днес, имайте предвид, че ще го печете чак утре. Ето какво ви трябва:

Чеснов хляб на балончета

Необходими Продукти:

  • 260 г универсално брашно (или брашно, с което обикновено месите хляб)
  • 200 мл хладка вода
  • 15 мл зехтин
  • 4 г сол
  • 2 г суха мая (половин чаена лъжичка)
  • 70 г чесън
  • 20 г зехтин
  • малко черен пипер

Начин на Приготвяне:

В по-дълбок съд се налива водата и се добавя маята. Разбъркайте, за да се разтвори, след което добавете брашното и солта. Разбъркайте с лъжица или шпатула, докато се получи компактно тесто. Тестото е мокро и лепкаво, така че не го месете на ръка.

Advertisements

Advertisements

Добавете зехтин, след което продължете да “месите” тестото с шпатула до пълното му поемане. Покрийте го с фолио и оставете да втаса на топло за половин час. След изминалото време започва “сгъването”.

Намокрете ръцете си с вода, след това хванете тестото от едната страна и го разтеглете внимателно, сякаш повдигате лист. Сгънете го. Повторете същата процедура от всичките 4 страни. След това отново се покрива с фолио и се оставя да престои 20 минути. Тази процедура трябва да се повтори 3 пъти.

След третото прегъване тестото се покрива с фолио и се оставя за една нощ в хладилник, за да протече студената ферментация. На следващия ден намаслете тавата (със среден размер) и просто изсипете тестото вътре. Направете четвъртото сгъване, обърнете го с главата надолу (със сгъвките надолу), след което го оставете за 20 минути.

След 20 минути тестото внимателно се разтегля с ръце, след което се оставя заедно с тавата в изключена фурна за окончателно втасване, което трябва да продължи 1-2 часа. През това време пригответе чесновата плънка: нарежете чесъна на тънки лентички, посолете, поръсете с черен пипер и го задушете в зехтин, докато омекне. Оставете настрана да изстине.

Когато ферментацията на тестото приключи окончателно, тестото трябва да запълни цялата тава. Намазнете ръцете си и набодете тестото с пръсти.

Колко повече го боцкате, толкова повече мехурчета ще излязат от него.
Отгоре се изсипва охладения задушен чесън, след което се пече в предварително загратя фурна на 230 градуса за около 20-25 минути. Оставете изпечения хляб да се охлади малко, след което го нарежете и сервирайте.
Приятен Апетит !

Кулинарни рецепти

Related Articles

Back to top button