Нещо за Четене

5 научно доказани знака, че ще ЖИВЕЕТЕ дълго

признаци


Признаци на здрав черен дроб са описани в древни индийски и китайски трактати по медицина. Съвременните изследвания значително разшириха този списък …КРАСОТА И ЗДРАВЕ

Общоприето е, че продължителността на живота е само 25% зависима от набора от гени, които нашите предци са ни дали при раждането. Иначе се определя от навиците и начина на живот.

Но колко интригуващи са тези 25%! Съгласете се, любопитно е да разберете каква програма е заложила природата в нас и колко години ни е предвидила.

Моля, прочетете тази статия!

ПРИЗНАЦИ:

Ръкостискане

„Колкото по-силно е ръкостискането, толкова по-дълго ще живее човек“ – с тези думи завършва докладът на британски учени въз основа на резултатите от проучвания, които те провеждат в продължение на 25 години.

Вече говорих за това колко тясно е свързана работата на мозъка, основният орган на дълголетието, с движенията на нашето тяло.  Силата на ръцете е ясен индикатор за активната и синхронна работа на двете полукълба.

Докато летаргията говори за умствен спад и наличие на сърдечно-съдови патологии. Мускулите на ръката са тясно свързани с кръвоностните съдове: намаляването на тяхната еластичност веднага се отразява в тонуса на мускулите на ръката.

И тъй като мускулите са и основното хранилище на протеини и един от основните регулатори на нивата на кръвната захар, не е изненадващо, че слабото ръкостискане; може спокойно да се разглежда като повишена човешка уязвимост към различни заболявания. Дълголетието в такава ситуация определено е изключено.

Ушни миди

Но древните китайски учени са смятали ушните миди за показател за дълголетие и здраве на сърцето. В трактата „Канонът на мистериозната същност. Срокът на живот, който датира от 1100 г. пр.н.е., лобовете се наричат ​​огледало на сърдечно-съдовата система, а гънките върху тях са индикатор за нарушения в нейната работа.

Изследване на учени от университета Фудан в Шанхай потвърди валидността на древните текстове: кожата на ушната мида е изключително чувствителна дори към най-малките промени в кръвния поток и, ако не е вроден дефект, служи като маркер за високо кръвно налягане, риска от развитие на атеросклероза, инсулт и коронарна болест на сърцето.

Здрав стомах

Известният руски имунолог Иля Мечников в началото на 20 век пише за пряка връзка между състоянието на чревната микрофлора на човека и продължителността на живота му.

Съвременните изследвания на група учени от Канада, САЩ, Италия и Япония доказват правотата на Мечников. Чревната микрофлора на столетниците се различава значително: тя съдържа повече полезни бактерии и тяхното разнообразие практически не намалява с възрастта.

Добрата новина е, че чревната микрофлора може да бъде възстановена. И как да го направите, можете да прочетете в тази статия.

Бенки

Изобилието от бенки по тялото често се възприема от мнозина като тревожен индикатор. И със сигурност има доза истина в това.

Но още по-изненадващи бяха резултатите от проучвания на американски генетици, публикувани преди 5 години в списание Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention.

Оказва се, че наличието на голям брой бенки е доказателство за генетичен механизъм за защита срещу бързо стареене на клетките, наследен от дълголетни предци. И първият признак е потвърждаващ – дължината на теломерите, която е многократно по-висока при хората, богати на бенки.

Оптимизъм

Това е може би най-неочакваният по своята същност знак за дълголетие.

Емили Рогалски, професор по когнитивна неврология в Чикагския университет, публикува резултатите от изследването си преди няколко години. Оказа се, че сред всички признаци за здравето оптимизмът е един от основните такива за дълъг живот, тъй като способността лесно да гледаш на живота – и да не се притесняваш за дреболии. Това е резултат от наличието на редки вретеновидни неврони в мозъка, открити от австрийския невролог Константин фон Икономо и кръстен на него.

Те укрепват връзките между отделните части на мозъка, спомагат за поддържане на неговата невропластичност, предпазвайки цялото тяло от стареене.

Related Articles

Back to top button